Kako diše Lfccro

Došlo je vrijeme i da sumiramo rezultate ankete koja se provodila početkom ovog mjeseca, a koja je za cilj imala na jednom mjestu ispitati stavove članova ovog portala po pitanju ostalih klubova koji sudjeluju u engleskom ligaškom sustavu. Ovakvo istraživanje, naravno, ne može biti originalno. Stoga sam iskoristio neka prethodna istraživanja vršena u Engleskoj, dok sam pitanja nastojao prilagoditi tako da odgovaraju okolnosti da sami nismo Englezi, kao i tome da se nadomjesti relativno malen broj ljudi koji će sudjelovati u odgovorima. Gola statistika otkriva da je Lfccro ima 1344 registrirana člana, dok je odgovore ponudilo njih 36. Realno gledano, oni i čine većinu onih koji aktivno doprinose radu foruma, iako bi se dalo nabrojati još desetak članova s većim i vremenskim i pisanim stažem koji - u razloge ne mogu ulaziti - nisu popunili anketu. Bi li njihovi odgovori utjecali na ishode, također ima ostati neodgovorenim, no anketa je provedena, a njezini ishodi slijede.

 

Rivali - tko su oni?

 

Koja (do) tri kluba su Vam osobno najomraženija i najviše volite kada ih Liverpool porazi?

Pogoditi koji klub smatramo najvećim Liverpoolovim rivalom sigurno nije pitanje za milijun kuna, stoga sam - možda i nespretno - omogućio postavljanje (do) tri kluba i sugerirao da se ne odgovara po principu promišljanja "koji bi klubovi trebali biti omraženi", nego da se iznesu subjektivni stavovi. Titulu je ponio, naravno, Manchester United kojeg su u svojim odgovorima navela 32 člana. Poigramo li se malo psihologije, zanimljivost je i ta da od spomenutog broja svega 4 člana nisu navela United na prvom mjestu. Iako se upitnikom nije tražilo rangiranje, za očekivati je da je svakome prvo na pamet pao upravo najomraženiji klub. No, kako je ovo ipak jedna od onih stvari "koje su svima jasne", veću zanimljivost pružaju ostali navedeni klubovi. Drugo je mjesto odnio Chelsea prikupivši ukupno 20 glasova (dvaput naveden na prvom mjestu), slijedi Everton s 10, kojeg u stopu prati Arsenal kojeg jednim od glavnih rivala smatra 8 članova. Ono što privlači pažnju je uvjerljiva razlika kojom Penzioneri nadmašuju naše gradske rivale, što je posebno zanimljivo usporedi li se s rezultatima drugog pitanja, pa o njemu malo niže.

Koji klub (jedan klub) smatrate tradicionalno najvećim Liverpoolovim rivalom?

Ovo pitanje postavljeno s ciljem da člana Lfccro-a stavi u položaj pravog Scousera dalo je i takve rezultate. Navedena su samo dva kluba: Manchester United kojeg je navelo 25 članova i Everton koji je bio izbor 11 članova. Posvemašnje istiskivanje Evertona s popisa glavnih rivala, obzirom na ranija razdoblja, posebno je vidljivo kada se analiziraju ostali odgovori onih članova koji su naše sugrađane birali kao glavne tradicionalne rivale: od njih 11 samo su dvojica (!) članova Everton spomenuli kao jedan od odgovora u prvom pitanju. Kako to objasniti? Kao prvo, sličan trend se javlja i u samoj Engleskoj. Posljednje veliko istraživanje provedeno 2003. otkrilo je da je veliki dio navijačkih animoziteta doživio promjenu, osobito među londonskim klubovima, a to je slučaj također i kod Liverpoola, gdje je Manchester United istisnuo Everton s položaja glavnog rivala. Osim okolnosti da je rezultatski gledano, Evertonov pad u odnosu na 80-e realno gledano i drastičniji nego li onaj Redsa, ovom trendu vjerojatno kumuje i sve veća internacionaliziranost navijačke populacije. Iako nemam konkretne materijale, vjerujem da opravdano mogu pretpostaviti da je udio onih koji Everton smatraju glavnim rivalom obrnuto proporcionalan njihovoj regionalnoj (i etničkoj) pripadnosti, odnosno da je postotak daleko izraženiji u samom Liverpoolu, niži na ostatku britanskog i irskog područja, te najniži u vanotočnim područjima. Također, proporcionalnost se vjerojatno opaža (osobito izvan Liverpoola) i na dobnoj ljestvici - što su mlađi navijači, to je Everton rjeđi među njihovim odgovorima.

Slučaj Chelsea stoga ne treba čuditi. Kao prvo riječ je o klubu koji posljednjih godina figurira kao najozbiljniji takmac Manchester Uniteda u engleskim okvirima, što je uloga koju bismo mi željeli (i mislimo da zaslužujemo) imati, a k tome upravo smo protiv njih u posljednjih nekoliko godina odigrali kudikamo najveći broj međusobnih susreta. Kada se uzme u obzir intenzitet i svojevrsni mitski status "onih" susreta iz Lige prvaka, ni najmanje ne čudi etabliranje Chelsea kao rivala broj 2 po mišljenju članova ovog portala. Na ovom bih mjestu dodao još nešto što držim posebnošću našeg podneblja. Kada ste upoznali ikoga od vaših vršnjaka da navija za Everton? Mislim da nije riječ o pukoj slučajnosti da u ovoliko godina djelovanja portala još nijednom nije banuo neki (makar malčice) zagriženi CroToffee da makar malo provocira. Stoga ne treba čuditi i bliskost Arsenala koji kaska 2 glasa. Ne sumnjam da bi i Arsenal bio ispred Evertona da su posljednjih godina uspjeli osvojiti makar koji trofej. S druge strane i njihova konstantna prisutnost u vrhu, ali i popularnost koju uživaju u Lijepoj Našoj sigurno je utjecala na to da su čak četvorica ispitanika navela Arsenal na prvom mjestu (opet ona kvazipsihološka igra), a jedan ga je naveo i kao jedini izbor.

Na kraju ovog sumiranja rivala, red je navesti i ostale klubove s brojem njihovih glasova u zagradama. Prvi koji slijedi gore spomenutu četvorku je Tottenham s 5 glasova, za koje se s priličnom dozom sigurnosti može tvrditi da su u znatnoj mjeri uvjetovane pretjerano pozitivnim stavom većine hrvatskih medija prema tom klubu. Slijedi Stoke City s tri glasa, za koji držim da ne treba posebno objašnjavati zbog čega se tu našao. Budemo li provodili ovo istraživanje opet nakon recimo 5 godina, Manchester City ima vrlo dobre perspektive da dobije i više od trenutačna 2 glasa, koliko imaju i Millwall i Sunderland, dok su po jedan glas skupili Newcastle, Derby County i Blackburn.

Jeste li nekada imali veću antipatiju prema nekom/im drugom/im klubu/ovima kojih sada nema na Vašoj listi?

Ovaj bih dio završio s kratkim sumiranjem odgovora na 4. pitanje. Ovdje je odgovor bio u omjeru pola - pola. S tim da su neki od članova koji su odgovarali pozitivno navodili imena tih klubova, a neki i nisu. Najčešće su spominjani Everton i Chelsea, a dosta je zastupljen i Manchester City čije pojavljivanje sugerira da pitanje možda nije bilo dovoljno jasno postavljeni ili pak dovoljno pozorno pročitano, odnosno da su neki članovi (osobito stavljajući odrednice tipa odnedavno) pitanje shvatili kao nadopunu prvog. U svakom slučaju omjer odgovora sugerira da 50% članova ima jasno izgrađen sustav rivalstava, dok bi, vjerujem, podrobnije istraživanje kod ostalih pokazalo Everton kao najčešći odgovor.

 

Rivali - što mislimo o njima?

 

Što biste naveli kao uzrok Vaše nesklonosti klubovima iz prvog pitanja?

Treće pitanje o uzrocima animoziteta donosi slijedeće rezultate: 9 članova je navelo tradiciju, 24 člana osobnu netrpeljivost, a 3 člana međusobnu bliskost na tablici i rezultatski imperativ. Očekivano, geografska blizina nije dobila ni jedan glas jer je ipak riječ o tipično engleskoj odrednici. Detaljnije pojašnjavanje uzroka osobne netrpeljivosti, vjerojatno bi dobar dio tih odgovora usmjerilo prema pitanjima rezultata i međusobnih omjera, no anketa nije mogla (?) biti, niti je zamišljena kao relevantna sociološka studija.

Kako biste radije da LFC pobijedi Vaše rivale?

Odgovori na ovo pitanje su prilično pravilno raspoređeni. Većina članova (20) bi najradije isprašila protivnika razvaljivanjem od nekoliko golova prednosti, dok bi njih 15 radije izabrala suptilniji način pogotkom u sudačkoj nadoknadi (vjerojatno uz opciju igrača manje), a jedan je glas bio nevažeći. Pravi intenzitet rivaliteta ipak otkrivaju sljedeći odgovori.

Za koga navijate kada Vaš rival igra u Europi ili Kup natjecanju?

Zbog toga što nismo Scouseri odgovori nisu mogli biti ponuđeni po principu ili/ili, no mislim da sam na ovom mjestu pogodio i da rezultati prilično vjerno odražavaju raspoloženje foruma. Očekivano, odgovor koji nudi opciju navijanja uvijek za nekog od rivala nije dobio nijedan glas, no trojica anketiranih u euro-natjecanjima ipak češće podupiru naše rivale, nego li njihove protivnike. Na barem povremenu podršku, naši bi rivali mogli računati kod još 13 članova koji ipak gaje veći animozitet prema nekim neengleskim klubovima, no većina članova, njih 19 uvijek i beziznimno navija protiv omraženih nam klubova, a i ovdje je jedan odgovor bio nevažeći.

Biste li zamjerili igraču/menadžeru LFC-a da prijeđe u neki od Vaših rivala?

Većina članova ni na koji način ne bi mogli podržati odluku nekog od naših igrača (ili menadžera) odlazak u omražene suparničke redove, opcija koju je izabralo 20 članova. U nekoj mjeri, realnost da se to ipak može dogoditi i (slučaj Chelsea) događa se prihvaća 13 članova, no uz značajnu ogradu, koja sugerira da ipak nisu ravnodušni prema tome. Tek dva člana jasno razdvajaju navijačku lojalnost klubu u odnosu na onu igračku i ne pokazuju pretjeranu zabrinutost ukoliko bi se desio slučaj iz pitanja, a jedan je odgovor ponovno bio nevažeći. Odgovor koji je nudio mogućnost zaobilaznog transfera, preko nekog od klubova koji nisu direktni rivali, nije dobio nijedan glas, što sugerira da navijači na Lfccro-u s jednakom osjetljivošću nastavljaju pratiti igračke i menadžerske karijere svojih ljubimaca i nakon što napuste Anfield.

Biste li podržali odluku LFC-a da potpiše nekog igrača/menadžera iz redova Vaših rivala?

Obratan smjer, odnosno preotimanje nekog iz suparničkih redova, dakako, sugeriraju ponešto drugačiji trend. Tek četvoro članova ni u kom slučaju ne bi htjeli na Anfieldu gledati igrača koji je nosio omraženi dres. Velika većina (31) bi prihvatila takav rasplet, no trebalo bi posebno istražiti koje su to igračke i ljudske kvalitete koje bi pojedinac trebao posjedovati da zadovolji naš izbirljivi ukus. Jedan odgovor otvoreno otkriva da za naslađivanje protivničkim navijačima ne bi trebalo birati sredstva, te da se eventualna prilika u vidu preotimanja nekog ljubimca suparničkih tribina ne bi trebala propustiti.

Biste li bili sretni da Vaši rivali zauvijek ispadnu iz Premierleague?

U upitniku nisam želio nuditi pitanja kojima bi se mjerila skala animoziteta (tipa "Kako biste opisali vaš odnos prema glavnom rivalu? antipatija - odvratnost - mržnja - vrlo izražena mržnja") pretpostavljajući da je izbor omraženih klubova onome koji ispunjava upitnik daleko jednostavniji nego li izbor "next to LFC" klubova (o čemu malo kasnije), odnosno da grupa u ovom dijelu obrađivanih pitanja jasno otkriva odnos članova prema njima. Usprkos svakom mogućem stupnju intenziteta koji pojedinci osjećaju prema svojim rivalima, velika većina (28) ipak ne bi željeli da neki od spomenutih klubova zauvijek napusti EPL, što je opcija koju bi izabralo nešto manje od četvrtine (8) ispitanika. Opet neskromno vjerujem da sam ponuđenim odgovorima pogodio bit takvog raspoloženja, a riječ je o tome da rivalitet ipak čini jedan (vjerojatno ne toliko zanemariv) dio naše klupske tradicije i identiteta.

Što mislite o eventualnom navijačkom nasilju kao jednoj od posljedica rivaliteta?

Vezano uz navijačko nasilje, kao jednu od uobičajenih popratnih okolnosti nogometnih rivalstava, šestero članova je pokazalo puno razumijevanje za to i spremnost da i sami sudjeluju u istom ukoliko bi im se ukazala prilika. Još njih petero pokazuje sličnu "simpatiju" prema premlaćivanju protivničkih navijača, no osobno se ne bi upuštalo u takve "aktivnosti". Većina (25) ipak jasno razlikuje nogometno od privatnog i ni na koji način ne podupire huliganstvo i fizičke obračune među pristalicama različitih klubova.

Biste li mogli dijeliti bliskost s osobom koja jednako intenzivno kao Vi bodri neki od klubova rivala?

S druge pak strane, na ovo su pitanje beziznimno pozitivno odgovorili svi anketirani, što mislim da opet treba pripisati okolnosti življenja u nebritanskom podneblju.

 

Zamjene?

 

Posljednja grupa pitanja bila je posvećena eventualnom scenariju kolapsa Liverpoola, odnosno simpatijama prema nekim drugim engleskim klubovima koji bi onda mogli postati eventualna navijačka zamjena u najcrnjem mogućem scenariju. Želeći zadržati sustav kojim su ovakva istraživanja vršena u Velikoj Britaniji, ograničio sam mogućnost izbora samo na klubove engleskog ligaškog sustava. Iako to nisam naglasio, u obzir su ulazili svi oni koji su makar malo simpatični, odnosno nije se tražilo klubove koje se baš osobno intenzivno prati, što su mnogi od članova i isticali u svojim odgovorima. Rezultati su kakvi jesu, no, ponavljam treba ih uzeti cum grano salis, jer sigurno mnogi među nama intenzivnije (ne nužno i intenzivno) prate neki klub iz ostalih liga, koji bi im bio navijački izbor prije klubova spomenutih u nastavku ovog teksta. Takvo jedno istraživanje možemo provesti nekom drugom prilikom.

Koja biste (do) tri kluba proglasili Vašim "pored LFC-a" najdražim klubovima?

Kako je i bilo realno očekivati ovaj je popis kudikamo veći i šarolikiji od onog o rivalima i to sve uz činjenicu da je čak 9 članova odbilo navesti ijedan koliko toliko simpatičan engleski klub. U odnosu na neke teme koje smo ranije imali na forumu, veliko je iznenađenje što se na čelu ove ljestvice nalazi Newcastle kao jedan od izbora čak 12 članova, a koji se ranije rijetko ili nikako pojavljivao u spomenutim forumskim temama. Na drugom mjestu se nalazi Leeds, kao izbor 8 članova, kojeg, opet slijede Nottingham Forrest s kojim treće mjesto dijeli, pomalo iznenađujuće, Aston Villa oba s pet glasova. Ranije češće navođeni West Ham drži četvrtu poziciju s isto toliko glasova. Dva glasa su skupili i QPR, Charlton i Leicester City, a čak 12 klubova dobilo je po jedan glas. Među tih 12 nema Arsenala koji je na forumskoj temi bio daleko češće spominjan. Objašnjavati ovaj izbor daleko je teže. Leeds sa svojom generacijom prije bankrota i imidžom prave engleske momčadi ili West Ham sa svojim navijačima i reputacijom pravog kvartovskog kluba logičan su izbor za objašnjenja, a na isti bi se način mogao opisati i Nottingham, usprkos svojevrsnom rivalstvu koje je postojalo u zlatno doba oba kluba. Sličan se trag možda može slijediti i za Newcastle i Aston Villu. Svrake rezultatski gledano nisu bili bezazlena momčad, ondje je na kraju krajeva igrao i Alan Shearer jedna od engleskih igračkih ikona, kojeg su resile i neke druge kvalitete, ondje su menadžeri bil i Kevin Keegan i Kenny Dalglish (čiji daleko poznatiji angažman u Blackburnu, zanimljivo nije ostavio simpatije prema tom klubu među članovima foruma), a opet, posljednjih godina nisu naši direktni rivali u onoj mjeri u kojoj su to Chelsea i Arsenal. Aston Villa je pak jedan od onih premierligaša koji je uvijek tu negdje, ni na nebu ni na zemlji, dovoljno da ga se zamijeti, a nedovoljno da se prema njemu stekne animozitet. No, kako sam već rekao šarolikost odgovora, kao i neprodubljivanje istih dodatnim potpitanjima onemogućuje me da donosim ikakve relevantne zaključke.

Ukoliko bi LFC ispao na duže vremena u najniži rang, biste li neki od klubova iz prethodnog odgovora počeli intenzivnije pratiti?

Posljednja tri pitanja razrađuju opcije u slučaju crnog (ovo pitanje) ili najcrnjeg (iduće) scenarije kojim bi Redsi definitivno ispali iz žiže medijskog interesa. U slučaju privremenog, ali dugotrajnijeg boravka LFC-a u nižim rangovima, 6 članova je pokazalo spremnost intenzivnijeg (a opet nejasno koliko intenzivnijeg) praćenja nekog od gore spomenutih klubova, s tim da je jedan ispitanik u sljedećem pitanju odgovorio da u slučaju gašenja kluba ne bi postupio na taj način, tako da odgovor ovdje treba uzeti s određenom ogradom. Tridesetero članova koji su odgovorili niječno, također bi možda počeli intenzivnije pratiti neku drugu ligu, no to je, ponavljam, samo (vjerojatno opravdano) nagađanje.

Isto pitanje, pod (nedajbože!) pretpostavkom da se LFC iz nekog razloga ugasi?

Gašenje LFC-a bi ipak poduplalo broj onih koji bi nastavili pratiti EPL a drugim klubom u ulozi najdražeg, no opet treba uzeti u obzir da je jedan korisnik u prethodnom pitanju kao odgovor stavio jedan neengleski klub, što nije ispravljeno. Ovako ili onako, ravno 2/3 ispitanika bi u ovom (ipak nemogućem) scenariju prestalo u navijačkom smislu pratiti engleski nogomet, a možda i nogomet uopće.

Ukoliko je odgovor na 14. ili 15. pitanje da, što mislite bi li Vam lista omraženih klubova ostala ista ili biste je (vremenom) modificirali zbog specifične situacije vezane za tradiciju rivaliteta kluba koji bi bio Vaš novi izbor?

Na ovo je pitanje stiglo ukupno 13 odgovora, što je malo nekonzistentno s omjerima na prethodna dva pitanja. U svakom slučaju tri odgovora pokazuju spremnost slijeđenja tradicije i eventualne prilagodbe osjećaja animoziteta novom navijačkom opredjeljenju, dok većina anketiranih (10) vjeruje da bi se i dalje čvrsto držala dosadašnjih rivalskih izbora.

 

Na kraju

 

Dodavati išta ovako podugom tekstu dotuklo bi i ono malo pažnje koju je čitatelj do sada zadržao, stoga želim u margitino i vlastito ime zahvaliti svima koji su se odazvali, kao prvo ispunjavanju ankete, a kao drugo čitanju ovog sumiranja rezultata uz nadu da vam je bilo i zanimljivo i zabavno. Kako se otvaraju mogućnosti za nove ankete (mišljenje o igračima, reprezentacije, neengleski klubovi…) nije isključeno da se neka od njih uskoro nađe na "forumskom meniju".

Kao zaključak, očito je da postoji nekoliko trendova koje bi vrijedilo ispitati u nekoj budućnosti, poglavito onaj, hoće li Everton ispasti iz "top 3" rivala po mišljenju našeg portala, zatim hoće li i u kojoj mjeri porasti omraženost plavog kluba iz Manchestera, te hoće li se zadržati relativno visoka popularnost Newcastlea. Sve to, kao i ostalo što nije spomenuto ostavljam za raspravu.Autor: Laslo