Je li bilo suđeno?

Paralela prva

U finalu Lige prvaka 2008., John Terry se izvodeći jedanaesterac poskliznuo i ponudio mogućnost Manchester Unitedu da se vrati u igru. Ovo je veoma važan moment. Nije on izgubio naslov, on ga samo nije osvojio. Izgubio ga je Anelka koji je promašio ključni jedanaesterac nakon kojeg nije bilo popravnog. Pamti li itko Anelku kao krivca? I tko je dobio pravu satisfakciju 2012.? John Terry.

Steven Gerrard se danas popodne poskliznuo i ponudio mogućnost Manchester Cityju da se vrati u igru. Možda će Andy Carroll za poneki od milijuna pokazati da nisu bili potpuno uludo bačeni u vjetar, a možda će Everton zaustaviti Blue Moon. Time će u situaciju da prokocka titulu doći neki naš branič autogolom, veznjak glupo prodanom loptom ili napadač promašenim mrtvacom u 90 i nekoj minuti. Ali ne treba ni naglašavati, svi će pamtiti Gerrarda. "O da, Steven Gerrard", pričat će netko od nas svom unuku: "legenda, kapetan, vođa. Takvi se više ne rađaju. Sve je osvojio." "Ali djede, na Lfccro nigdje ne piše da je osvojio titulu" suprotstavit će se unuk polutihim glasom da ne razbjesni svog idola, učitelja i barda igre u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci. "Ne piše, ne piše, pa ne piše. Jašta da ne piše! Osvojio ju je, proslavili smo protiv Cityja - znaš oni što su tri godine kasnije bankrotirali i otišli u South Isthmian. Ali onda ju je Kapetan odlučio pokloniti Chelseaju - to su ti oni što se danas zovu London Red Army. Baš kao i titulu 2010. Samo što se na kraju taj isti City osladio. Šta ćeš, Stevie zaboravio da imaju dvije utakmice manje. A bogme, da je i tu titulu osvojio Chelsea, Gerrard bi im donio više naslova nego da je doista onomad i potpisao za njih." To je to prokletstvo dvostrukih kriterija i dioptrija. Međutim, Terry je na kraju digao titulu i izbrisao svoju kletvu. Može li se isto dogoditi i našem kapetanu? U roku iduće četiri godine, vjerojatno ne ili barem ne na način da će igrati toliko važnu ulogu na terenu kakvu je igrao ove sezone. Ima li negdje još koji adut u našem rukavu pa da Kapetan na svoje proklizavanje zaboravi u iduća dva kola i digne ono što svi mislimo da zaslužuje dignuti?

Prokletstvo dvostrukih kriterija

"Djede, je li sezona 2013./14. bila uspješna?" priupitat će možda unuk kad čuje gornju priču o Gerrardovim transferima trofeja. E tu će se svatko zagledati pred sebe staklenim pogledom i uz puno dubokih uzdisaja, tako da ga se unuk neće usuditi niti dodirnuti niti što drugo pitati. Doista, kako ocijeniti sezonu, ukoliko nam je danas iskliznula titula? Problem je upravo u tome što je nitko nije očekivao. Jako smo daleko. Kada smo 2008./09. ostali bez naslova zbog…kako se ono zvaše…Machede ili tako nešto, bilo je teško, ali svi smo vjerovali da iduća sezona mora biti naša. Tu je bio Benitez, tu su bili Gerrard, Torres, Alonso, Mascherano, sve WC igrači u naponu snage. Ništa nas nije moglo zaustaviti. A onda je negdje došlo do nesporazuma u svemirskom poretku i sve je krenulo naopako, u prva tri kola izgubili smo utakmica koliko i cijele prethodne, a svejedno sušne, sezone i nismo osigurali LP sve do danas. U međuvremenu smo se nagledali "Poulsena", "Downinga" i(li) "Hodgsona"… Ima, dakako, sve svoje razloge, ali poanta je u tome onda smo izgubivši titulu doista imali osjećaj da nas čeka još samo jedan mali korak. U međuvremenu je nastao ponor.

Nikada nisam pretendirao sebe na forumu predstavljati kao eksperta za nogometna pitanja, ali jednostavno ne mogu pobjeći od mišljenja da smo ove sezone došli na korak do raja više zahvaljujući sretnom i spretnom poklapanju čitavog niza faktora, nego li Rodgersovoj genijalnosti i nekakvoj skrivenoj kvaliteti igrača koja je odjednom eksplodirala. Ne zaboravite da nam je danas "spasiti-što-se-spasiti-da" trebao Iago Aspas. A sviđalo se to nekomu ili ne, Aspas je (bez svoje krivnje!) puno bolji pokazatelj naše trenutačne ukupne slike nego li Suarez. Dat će Bog i sreća junačka, 11. svibnja ove godine slavit ćemo titulu. Ali nekako sam uvjeren da ćemo bez obzira na to iduće sezone opet strepiti oko plasmana u LP.

Upravo zbog toga, ukoliko je danas doista došlo do kobnog iskliznuća, nema potrebe za eufemiziranjem: nije propala prilika koja se rađa jednom u deset, nego jednom u 24 godine. Gerrard će, ukoliko doista bude tako, imati priliku za popravak jednom kad (i ako) zasjedne na našu klupu. A neka svatko računa koliko je to još godina.

Paralela druga

Prihvatimo li da su Terry i Gerrard "krivi", onda je te 2008. igrač u plavom dresu poslao naslov crvenoj momčadi iz Manchestera. Sada je igrač u crvenom dresu poslao naslov mančesterskim plavcima. Može li se kolo sreće još jednom okrenuti, pa da plavi igrači, npr. s Goodisona, pošalju naslov crvenima s npr. Anfielda?

***

Čemu duljiti? Užarit će se forum idućih tjedana.Autor: Laslo