(N)i lud (n)i zbunjen

Mislim da mi za ovaj tekst ne treba uvod u vidu podsjećanja na nedjeljni derbi, njegovu uvertiru i događaje nakon zadnjeg sučevog zvižduka. Počeo bih dakle s tri slike, koje ću nakon toga razložiti.

Slika 1. Pred nekoliko sezona na našem najvećem derbiju osvanuo je transparent rasističkog sadržaja upućen tamnoputim igračima zagrebačkih modrih. Poznato je da je moja malenkost HNL-ovski gledano simpatizer modre boje. No, jesu li Hajdukovi navijači (svi, naravno) rasisti? Nema šanse! Podsjećam, to je ista ona publika čiji je ljubimac bio Mišo Saar, i ista ona publika čiji će ljubimac sigurno opet biti onaj neki tamnoputi igrač koji to zasluži sovjim zalaganjem u bilom dresu.

Slika 2. Moja je malenkost imala priliku nazočiti većem broju derbija istih protivnika i tamo, unisono s ostatkom stadiona gromoglasno pozivati na ubijanje protivničkog navijača. Ne ponosim se time, no ni tada, a definitivno ne sada nisam bio regionalni šovinist. Kad već dijelim vlastitu intimu, trebam naglasiti da sam i sam djelomično "tovarskog" porijekla, kao i to da sam, navijački gledano, manjina unutar vlastite obitelji, plava ovca među bilima.

Slika 3. Pred kraj poznate i međunarodno priznate zbirke priča "Sarajevski Marlboro", štogod o njegovom javnom angažmanu mislili, neosporno veliki majstor pera Miljenko Jergović donosi priču u kojoj iz prvog lica prenosi pismo na koje je slučajno naletio. Autor toga pisma, jedan afrički student koji je u doba nesvrstanih došao u Sarajevo, oprašta se od jednog svog prijatelja i u jednom dijelu spominje njihovog zajedničkog prijatelja i potom evocira jednu uspomenu na njega, parafraziram: Kad bismo se posvađali psovao mi je mater crnačku. Baš crnačku. U drugim gradovima mi nisu nikada psovali mater crnačku, ali nisu nikad sa mnom ni pili pivo iz iste flaše. Držim da ne trebam ni postavljati pitanje je li taj prijatelj bio rasist ili nije.

Eto hrvatske idile. Sve je divno i krasno. Nitko nije ni rasist, ni šovinist, bezveze se strka dizala. Ali opet, i u prvoj i trećoj slici neosporan je rasizam, u drugoj regionalni šovinizam. Kontekstualiziran, ali prisutan i nepobitan.

Dakle da dođem in medias res, Luis Suarez definitivno nije rasist, ali su njegove (navodne) uvrede upućene Evri definitivno bile rasističke, i ukoliko su doista izrečene, kažnjavanje je u potpunosti opravdano. Žar borbe unutar derbija, nastojanje da se isprovocira protivnika, tenzije…sve to stoji i sve to priznajem, ali ono što je (opet ponavljam, navodno - ovaj navodno treba uzeti u obzir svaki put kad budem u ostatku teksta pisao o Suarezu) izrečeno je definitivno rasizam. Jer zašto crnca nazvati crnčugom, ukoliko nema namjere da ga se rasistički uvrijedi. Da budemo jasni, gadi mi se pretjerivanje s političkom korektnošću, no postoji razlog i povijesni kontekst zašto je "crnčuga" uvredljivo, a "bjelčuga" u suštini i ne postoji kao uvreda. Na kraju krajeva, postoji i pravna regulativa. Licemjerna, šuplja, ali ubitačna i prisutna. Ili sam jedini kojem je neobično da se cijeli medijski prostor Lijepe Naše (opravdano) zgraža nad izražavanjem anitsrpskog resentimenta, dok isti takav diskurs prema Hercegovcima ili Vlajima ne dobiva ni mrvicu tog istog prostora, iako bi definitivno zasluživao. Tako da, oprostite na izrazu, serem ja na FA i njegove standarde, no zanima me prvenstveno naše LFC dvorište, a tu je situacija takva da je teško izbjeći želučane smetnje.

Moram priznati da zavidim svakome od vas tko može bezrezervno podržati Suareza, proglasiti FA urotu protiv Liverpoola i da mu jedina smetnja bude što naš kapetan nije premlatio Unitedovog braniča. Taj moment, neadekvatnog reagiranja kluba je upravo ona točka na kojoj se svi slažemo. Dakle, vratimo se na početne slike, to što netko nije rasist, ne znači da ne može (hotimice ili ne) izreći - napraviti - potaknuti nešto što bi spadalo pod rasizam. Gledano forumski, slučaj "Suarez-Evra" je išao otprilike ovako: Evra je rekao da mu je Suarez rekao nešto što je Suarez poslije porekao da je rekao, da bi FA (navodeći puno riječ "navodno") presudio kako je presudio i odrezao Suarezu već opjevanu kaznu. A naš se klub, nastavlja forumska priča, nije žalio jer je postojala bojazan da bi Suarez dobio još veću kaznu, a "ionako se ništa nije moglo učiniti."  Kako kaže poslovica qui tacet, consentire videtur (Tko šuti, slaže se!), pa je na taj način u očima cijele nogometne javnosti, mimo pristaša Redsa, ispalo da se klub slaže s presudom, a onda valjda i razlogom iste. Znači Suarez nije rasist, nije ništa rekao Evri, ali kažnjen je zbog rasizma i klub je to prihvatio, Ponavljam, "ništa se drugo nije moglo učiniti." Dobro, može se i tako gledati, ali oprostite, ovdje se ne radi o optužbi za podmetanje noge, povlačenja za dres, ili izbijanju bočice s vodom tijekom prekida igre, govorimo o rasizmu. Ironično bi se moglo zaključiti da je sretna okolnost što u incident nije, umjesto Evre, bio uključen Benayoun. E tu mi je već teško ostati miran. Znači naš je igrač proglašen rasistom, a klub je to dozvolio jer "bolje osam, nego deset utakmica." A Suarezova reputacija? Nema veze. Pa više je Birmingham uradio da obrani Taylora, nego li Liverpool da obrani Suareza. Kao šlag na tortu, posvemašnje nesnalaženje se nastavlja. Najprije je Kenny rekao Suarezu da se ovaj rukuje s Evrom, onda nakon utakmice to on više nije rekao, dapače i sam bi postupio tako, a onda se ipak nađe shodnim ispričati. Na pritisak američkih vlasnika, rekao bi netko. U redu, ali dajte onda zamijenimo Liverbirda nekom glistom ili drugim beskičmenjakom u grbu. Očito bi nam bolje odgovarao. A kad smo već kod Suareza, ako se s Kennyjem dogovorio da će se rukovati, pa to izigrao što nam to govori o odnosima na liniji menadžer - igrači? Najgore je što netko, Kenny ili Suarez ne govori istinu, a vama ostavljam da izvodite zaključke o posljedicama takvih odnosa. Mogući scenarij raspleta cijele ove priče nije teško predvidjeti. Mediji će razapinjati Suareza, a ovaj će na kraju sezone pokupiti krpice i odlepršati put južnijih krajeva, gdje "negro" ima isti kontekst kao u Urugvaju. A ako i nema, nebitno je. Bitno je da kraljevski ili unicefovski klub u punoj mjeri funkcioniraju po principu quod licet Iovi, non licet bovi. Ovako ili onako, Liverpool gubi. I na igračkoj kvaliteti (i meni diže živce, ali je definitivno top igrač) i na reputaciji. Možda nam je ostala samo povijest, ali tko ima takvu povijest?

Trezvenije, makar subjektivno gledano, vjerojatno je da je Suarez rekao za što je optužen, vjerojatno nesvjestan drugačijih okolnosti koje vladaju u Engleskoj, kao i dvostrukih kriterija (koji jesu nepravedni, ali, budimo realni, nije da ih već odavno nismo svjesni) prema "home" igračima i pridošlicama. Opet, racionalizirajmo malo, kad ga vidite na terenu kako gestikulira i ponaša se, tko bi od vas - da Suarez recimo igra u Aston Villi - rekao da on to 100 % nije rekao? Nije on rasist. Nije on iz lijeve čarape vadio kukuljicu, a iz desne križ i šibice da ga potpali, ali ubo je tamo gdje je računao da će zaboljeti. Nažalost, naletio je na plačip***u koja je to svjesno okrenula protiv njega. Potom se, baš poput kockara nakon što mu isprazne džepove, krenuo vaditi iz svega na najgori mogući način: prvo da nije ništa rekao, a onda da nije bio svjestan težine rečenoga. Klub je - kako je i trebao - stao iza njega (ali očito je netko tko se bavi PR-om od početka zabrljao), no kad je došlo do stani-pani (tj. presude) reagirao je na najstupidniji mogući način - šutnjom. Trebalo je ili "ćerati cara do duvara" ili u dogovoru sa Suarezom izaći s javnom isprikom nekom neodređenom, obilaskom neke pakistanske škole, slikanjem i dijeljenjem lopti i uplatom nekih desetak posto tjedne plaće nekom sirotištu u Togo, Keniju ili Burkinu Faso, te - najvažnije - podvlačenjem: Luis Suarez nije rasist, samo mu je, u žaru borbe, izletjelo nešto što se moglo tako shvatiti. Možda se, nekim drugim kanalima, moglo na taj način postupiti i tijekom istrage pa bi i kazna bila manja. Jer, nije se mogla izbjeći. Ponavljam da je ovo ona priča u koju bih sam želio vjerovati. Radije bih da je klub pogriješio u koracima, nego li ostavio na cjedilu igrača, no bilo ovako ili onako to ne mijenja na činjenici da smo jako loše odigrali cijelu situaciju i da je vrlo velika vjerojatnost da će na kraju najviše ispaštati klub. Puno je previše tu bilo da je netko rekao da je netko rekao da nije rekao, odnosno da je mislio, ali je rekao što nije mislio, a nije rekao što ionako nije rekao da će reći. Štetu smo pretrpjeli svi.Autor: Laslo